Antimalaryal İlaçlar genel olarak kinin ismi ile bilinir. Tıpta antimalaryal ilaçlar olarak bilinen klorokin (ülkemizde Sıtma ile Savaş Birimlerinden temin edilmekte) ve hidroksiklorokin (piyasada eczanelerde satılmaktadır) aslında sıtmanın tedavisinde ve endemik bölgelere seyahat yapacaklara sıtmadan korunmak üzere kullanılmıştır. İkinci dünya savaşı döneminde sıtmanın tedavisi ve engellenmesinde kullanılırken romatizması olan askerlerde belirgin bir düzelme olduğu gözlenmiştir. Çalışmalar yapılmıştır. Daha sonra bu ilaçlar romatizmal hastalıkların tedavisinde yıllardır başarıyla kullanılmaktadır.
Hidroksiklorokini özellikle SLE (lupus), Sjögren Sendromu; romatoid artrit gibi bağ dokusu hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanmaktayız. Yapılan çalışmalarda anti-hiperglisemik ve anti-hiperlipidemik etkileri olduğu da tespit edilmiştir.
Genel anlamda yan etkiler açısından güvenli bir ilaç olarak kabul etmekteyiz. Ciddi yan etkileri olmamakla birlikte, çok uzun süre kontrolsüz kullanılırlarsa, gözün ağsı (retina) tabakasında birikebilir. Bu durum görme alanında daralmaya neden olur. Çoğu kez hastalar bunu fark etmeyebilir. Ancak biz hekimler, birikimin olup olmadığını anlamak için, sizde herhangi bir yakınma oluşturmamasına karşın, klorokin alan hastalarımızda 6 ayda bir, hidroksiklorokin alanlarda ise 9-12 ayda bir göz kontrolü ve gereğinde görme alanı testi istemekteyiz. Gözde bir yan etki geliştiğinde, bu durum erkenden anlaşılıp ilaç kesilirse, gözde oluşan ilaç birikimi düzelmektedir. Çoğu kez geri dönüşlü bir durumdur.
Nadiren sarı-yeşil renkli görme sorunu yaratabilir. Bu da ilaç kesilince düzelir. Kulakta çınlama ve nadiren ritm bozukluğu yapabilir. Aç karnına içildiğinde iştahsızlık ve midede dolgunluk hissi yapabilir. Tok karnına içilmesini önermekteyiz.