İnflamatuar Miyozitler : Polimiyozit Dermatomiyozit ve Diğerleri

Bu yazı Romatolog Dr. Selda Öktem tarafından kaleme alınmıştır. Herkesin anlayabilmesi amacıyla basitleştirilmiş ve sadeleştirilmiştir.

İnflamatuar miyozitler (miyopatiler) (İM) halk arasında iltihaplı kas romatizması olarak bilinir. Bu gruba giren hastalıklarda kaslarda kronik bir iltihap ve buna bağlı kas güçsüzlüğü vardır. Kas ağrısı dikkat çeken bir yakınma değildir, güçsüzlük ön plandadır.

İnflamatuar miyozitler tek bir hastalık değildir, alt grupları vardır. En çok bilinenleri polimiyozit ve dermatomiyozittir. İM’ler bazen başka romatolojik hastalıklarla birliktelik gösterir.

Polimiyozit (PM) ve özellikle dermatomiyozitte (DM) kanserle birliktelik olması dikkat çekicidir. Bu tanıları alan olgularda hastalar özellikle meme ve akciğer kanseri yönünden takip edilmelidir.

DM-PM kadın hastalarda daha sıktır. İleri yaşta ortaya çıktığında kanserle ilişkili olma ihtimali daha fazladır.

Genetik faktörler ve çevresel faktörler (beslenme, toksinler, ilaçlar, zirai ilaçlar vb.) suçlanmıştır.

Klinik Belirtiler:

Ateş, iştahsızlık, halsizlik ve kilo kaybı gibi yakınmalar daha çok DM’te ve çocukluk yaş grubunda görülür. İleri yaşlarda ve PM’te pek olağan değildir. Ama beraberinde kanseri olan bir hastaysa kilo kaybı olabilir.

İnflamatuar miyozitlerin en önemli özelliği kas tutulumudur. Kaslarda ağrıdan ziyade güçsüzlüğe neden olur. Yakınmalar yavaş yavaş ilerler. Hasta önce oturduğu yerden kalkarken ve merdiven çıkarken zorlanır. Yürürken nedensiz düşmeler başlar. Düştüğü yerden kendisi kalkamaz. Saçlarını tararken zorlanır. Yüksek raflardan eşya alırken zorlanır. Olay ilerledikçe kaslar zayıflar, kollar ve bacaklar incelir.

İskelet kası dışındaki kaslar da etkilenebilir. En sıklıkla yutak kasları etkilenir, bu hem seste kabalaşmaya hem de yutma güçlüğüne neden olur. Solunum kaslarının etkilenmesi nefes darlığına ve enfeksiyonlara yatkınlığa neden olur.

DM’i PM’ten ayıran en önemli özellik deri tutulumu olmasıdır. Göz kapaklarında, alında ve yanaklarda lila-mor renkli ve el sırtında döküntülere neden olur. Bazı alt gruplarda parmak derisinde soyulma görülebilir.

İM’ler akciğerlerde fibrozise, nefes darlığına ve pulmoner hipertansiyona neden olur. Akciğer tutuluşu kötü gidiş göstergesidir.

Bazen kalp kasının etkilenmesi tedaviye dirençli çarpıntılara ve ritm bozukluklarına yol açar.

Cilt altında kalsiyum birikimine bağlı sert kabarıklıklar oluşabilir.

Tedavide kortizon, immunsupresif ilaçlar, bazı durumlarda ek yardımcı ilaçlar kullanılmaktadır. Kas egzersizleri ve fizik tedavi kas gücünün yeniden sağlanmasında yardımcı olur.

Paylaşın:

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”
Romatolog Dr. Selda Öktem