Biyolojik Ajanlar

Aralarında metotreksatın da yer aldığı, diğer temel etkili ilaçlara yanıt alınamayan, hastalığın klinik ve laboratuar olarak şiddetli seyrettiği bazı romatizma hastalarımızda kullandığımız bu ilaçlar başta tüberküloz olmak üzere çok ciddi enfeksiyonlara (iltihaplı hastalıklara) neden olabileceklerinden, göğüs hastalıkları uzmanı denetiminde ve sıkı kontrol altında önerilmektedir. Son yıllarda çok sayıda biyolojik ajan kullanıma girmiştir. Özellikle romatoid artrit, çocukluk çağı romatoid artriti, ankilozan spondilit, psöriatik artrit olmak üzere başlıca dört tip romatizma hastalığını baskılamaya yönelik kullanılmaktadır. Diğer hastalıklar için sağlık bakanlığından özel onayla kullanılmaktadır.

Yeni grup ilaçlar olduğu için gerçek endikasyonları dışında ve sıklıkla kullanılması önerilmemektedir. Yan etkileri de önemli olduğu için kar-zarar oranının iyi yapılması gereklidir.

Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, döküntü, iltihaplanma görülebilir. Oda ısısında tutulurlarsa alerjik reaksiyon yapma ihtimalleri artar. Bu nedenle soğuk zincirle saklanmaları gerekir.

Hasta daha evvel tüberküloz mikrobuyla bir şekilde temas etmişse ve vücutta bu mikrop gizli kalmışsa aşikar tüberküloz gelişime neden olabilirler.

Bağışıklık sistemini düzenledikleri için enfeksiyonlara yatkınlık yapabilirler. TNF’nin koruyuculuğu kalktığı için kişi genetik olarak yatkınsa veya sigara gibi kanserojen olduğu bilinen maddelerle teması varsa kansere yatkınlık yapabilirler.

Kalp yetmezliği olanlarda da kullanılmaları önerilmemektedir. Gebelerin kullanması önerilmez.

Paylaşın:

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”
Romatolog Dr. Selda Öktem